vt_logo.png

1.)Esztétikai fogászat

Porcelán héjak:

  • Ragyogóbbá, természetesebbé tehetjük velük a frontfogakat
  • Segítségükkel az előnytelen fogformák megváltoztathatóak
  • Kisebb torlódások, helyzeti rendellenességek elfedhetőek.
  • Elkészítésükhöz jóval kevesebb saját foganyagot kell feláldozni, mint a teljes koronákhoz

 

A porcelánhéjak készítéséhez csupán nagyjából 1 mm-t kell elcsiszolni, azt is csupán a fogak ajak felőli felszínéből. Ezután lenyomatot veszünk, melyet követően a fogtechnikus egyedi fogszín meghatározás alapján készíti el a héjakat. Ezeket külön erre a célra kifejlesztett ragasztóval kell a fogakra ragasztani. Különösen látványos változásokat lehet elérni ezzel a módszerrel azokban az esetekben, amikor több frontfog formai- és színbeli eltéréseit kell korrigálni. Ezzel a módszerrel a letöredezett metszőélek és a fogak közötti kisebb-nagyobb rések is eltűntethetőek, csekély mennyiségű saját foganyag elcsiszolásával.

 

Esztétikus kompozit és kerámia betétek:

  • Segítségükkel jelentős foganyag veszteség esetén is tartós, esztétikus eredmény érhető el
  • Visszaállítják az őrlőfogak természetes kontúrját, jobb tisztíthatóságot biztosítva a fogak közötti területeken
  • Megvédik a gyökérkezelt fogakat a későbbi törésektől, repedésektől

 

Amennyiben egy kisörlő- vagy nagyörlő fogban kiterjedt szuvasodás miatt nagy üregek alakulnak ki, valamint esetleg gyökérkezelt fogról van szó, fogszínű tömések készítésével nem mindig orvosolható tökéletesen a kialakult probléma. Ezekben az esetekben nehézséget jelent, hogy kevés foganyag marad épen, mely jelentősen meggyengül. Nagyobb üreg esetében emiatt az úgynevezett inlay, vagy betét jelentheti a legmegbízhatóbb megoldást a tartós, tökéletesen anatómikus és esztétikus helyreállításra.

Betétek készítésekor a fogat megfelelő formára kell csiszolni, majd lenyomatvételt követően a fogtechnikus egy különleges mechanikai tulajdonságokkal bíró porcelán-szerű anyagból építi ki a hiányzó fogrészeket. Az elkészült betétet egy következő alkalommal, speciális ragasztóanyaggal kell rögzíteni a fogban.

  • Segítségükkel a régebbi elszíneződött tömések helyén a fogak visszanyerhetik eredeti színüket
  • Az eredmény egy tartós, nagy teherbírású, tökéletesen esztétikus megoldás

 

A korábban nagy számban készített amalgámtömések helyett a mai korszerű technológiáknak köszönhetően már lehetséges teljesen esztétikus restaurációkat készíteni. Ezeket a töméseket a szuvas, felpuhult foganyag eltávolítását követően több rétegből, sokszor többféle árnyalatból kialakítva, lehetséges az eredetivel megegyező formát és színhatást helyreállítani. Az eredmény így egy anatómiailag harmonikus, a harapásba tökéletesen illeszkedő restauráció.